1 aprilie 2014
Avocat Eduard Predescu: „In cazul domnilor Popescu si Padureanu pedeapsa s-a redus cu o treime sub minimul prevazut de lege!”

Curtea de Apel Bucuresti a aratat, marti, in motivarea Dosarului Transferurilor, ca unele declaratii facute de Victor Becali, referitoare la transferul lui Mitea la Ajax Amsterdam, sunt „necredibile”, instanta considerand ca este „greu de inteles” cum Ajax plateste o suma mare pe un jucator considerat de impresar „fara valoare„, anunta Mediafax. Judecatorii au publicat si motivarea condamnarii lui Gica Popescu la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare.

Conform Antena 3, magistratii arata ca au luat decizia condamnarii in baza noului Cod Penal intrucat acesta ii este mai favorabil inculpatului Gica Popescu.

Codul Penal si Codul de Procedura Penala, ca si oricare lege, nu este individualizat, reglementeaza chestiuni generale. Atunci, esista in Constitutie o prevedere care spune ca daca exista legi noi care apar intre timp acestea nu retroactiveaza, adica nu se aplica pentru trecut, cu exceptia legii penale mai favorabile. Daca de la data savarsirii faptei si pana la data la care esti condamnat apare o noua lege, inculpatului i se aplica legea care ii este mai favorabila. In acest dosar, s-a facut aplicarea unor prevederi din noul Cod Penal, in sensul in care termenele pentru anumite infractiuni au fost respinse. Vina este cumulata, procurorii au solutionat foarte tarziu dosarele. Nimeni nu stia ca va intra in vigoare un  nou Cod Penal, care va limita aceste prevederi, si atunci avem o situatie clara din punct de vedere juridic, Din fericire pentru ei, cu toate ca au comis infractiunea in vechiul Cod Penal, au prevederi mai favorabile in urma noului Cod Penal.

Astfel, Instanta a redus pedeapsa chiar sub minimul special prevazut de lege, cu o treime. Atat domnul Popescu cat si domnul Padureanu ar fi trebuit sa primeasca o pedeapsa mai mare cu o treime decat cele de acum! La domnul Copos, Ghe. Netoiu, Stoica Mihai si Victor Becali au primit pedepsele cele mai mici. La domnul Borcea si Ioan Becali, pedeapsa a fost una indreptata spre mediu, participarea lor la infractiune fiind catalogata mai accentuanta.

Noi putem sa avem pareri diferite, dar din cate cunosc au fost retinute de catre instanta circumstantele atenuante pentru Gheorghe Popescu si Jean Padureanu, in baza prevederii vechiului cod, pentru ca sunt mai favorabile.

Acum, tine strict de decizia pe care o are judecatorul, de imaginea pe care si-a format-o, care s-ar putea sa se schimbe …„, a declarat avocatul Eduard Predescu, in emisiunea „11 metri”.

Vezi sursa